Wanneer uw kind of u zelf ziek is/bent, is het natuurlijk fijn om goed eten binnen te krijgen.
Daarom hebben wij hier een recept waar u of uw kind snel beter van kan gaan voelen. De ingrediënten hebben allemaal hun eigen functie om te helpen om snel beter te worden. Het recept is een recept van tomatensoep.
Tomatensoep
Ingrediënten:
- 750 gram romatomaten
- 1 ui
- 1 winterpeen
- 4 eetlepels olijfolie
- 70 gram tomatenpuree (blikje)
- 1 teen knoflook
- 2 takjes verse tijm
- 2 rundvleesbouillonblokjes
- 1 theelepel kristalsuiker
- 750 ml kokend water
Waarom deze ingrediënten?
Tomatensoep wordt vaak gegeten wanneer iemand ziek is, vooral omdat de ingrediënten helpen bij een goede weerstand.
Zoals de ingrediënten van deze tomatensoep:
- Knoflook --> Knoflook bevat de stof allicine, een stofje wat de kans op een verkoudheid vermindert.
- Olijfolie --> Olijfolie bevat veel enkelvoudige onverzadigde vetten en antioxidanten.
Olijfolie bevat veel antioxidanten, waaronder polyfenolen, vitamine E, chlorofyl en carotenoïden.
Antioxidanten zijn belangrijk voor het versterken van het immuunsysteem en het beschermen van het lichaam.
- Antioxidanten ---> Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen.
- Wortels --> bevatten veel voedingsvezels en weinig caloriën. Bevatten ook allerlei mineralen (zoals kalium, natrium, calcium en fosfor) en vitaminen (zoals verschillende vitamine B, vitamine E en betacaroteen). Door de betacaroteen worden wortels oranje.
- Tomaten --> bevatten veel lycopeen, een antioxidant welke ziektebestrijdende bloedlichaampjes beschermt waardoor de weerstand goed blijft en lycopeen geeft tomaten ook de rode kleur.
- Uien --> bevat vitamine C (heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor: de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in standhouden van de weerstand.)
Uien zijn ook heel goed voor je lichaam en je huid.
Stappenplan voor het maken van tomatensoep:
- Snij de tomaten in 8 stukken en haal het harde stukje eruit.
Snij de ui en winterpeen in kleine blokjes.
- Maak 2 eetlepels olie warm in een soeppan op laag vuur.
Doe de tomatenpuree erbij en roer 1 minuut.
Pers de knoflook met een knoflookpers boven de pan en doe er daarna de ui, winterpeen en een beetje peper en zout bij.
Bak 5 minuten tot de ui zacht is.
- Haal ondertussen de blaadjes tijm van de takjes.
Doe ze met de bouillonblokjes, tomaten, suiker en het kokende water bij de groenten.
Laat 15 minuten zachtjes koken.
- Haal de pan van het vuur en maak de soep met een staafmixer helemaal glad.
Voorzichtig want het is heet.
Nadat de tomatensoep helemaal glad is, dan moet de tomatensoep nog voor 3 minuten lang op laag vuur staan.
- Na de 3 minuten is de tomatensoep klaar! Het kan gegeten worden met volkorenbrood en volkorensoepstengels. Wat u natuurlijk het lekkerst vindt!